Pliki cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o polityce prywatności ...
Refraktometry to urządzenia optyczne do testowania cieczy i ciał stałych, służące do pomiaru kąta załamania światła (kąta refrakcji), czyli stopnia, w jakim światło zmienia kierunek przechodząc przez daną substancję. Może być nią np. roztwór sacharozy lub szkło. Refraktometria jest szeroko stosowaną techniką pomiarową, najczęściej jest jednak wykorzystywana do szybkiego określania stężenia roztworów. Refraktometria cechuje się również wysoką dokładnością, nie jest też techniką skomplikowaną.
Podczas pomiaru refraktometrem stężenia różnych roztworów wodnych, takich jak emulsja obróbcza (chłodziwo), roztwór czyszczący, inhibitor korozji, płyn hydrauliczny, alkohol etylowy, roztwór nadtlenku wodoru, gliceryna, środek zapobiegający zamarzaniu, czy wodorotlenek sodu, dobrze jest sporządzić wykres konwersji. Pozwoli to na przeliczenie skali Brix na wartość stężenia.
Polarymetry to przyrządy służące do pomiaru kąta skręcalności optycznej światła. Ogólne polarymetry zawierają podzespoły takie jak źródło światła i polaryzator. Światło emitowane ze źródła światła przechodzi przez polaryzator co oranicza kąt rozchodzenia się fali świetlnej. Kąt, pod jakim obraca się światło, mierzy się, po jego przejściu przez substancję. Jeśli podczas pomiaru płaszczyzna drgań wydaje się obracać zgodnie z ruchem wskazówek zegara, skcalność jest prawoskrętna. Jeśli obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, akręcalność jest lewoskrętna.
Sól jest elektrolitem, więc istnieje korelacja między przewodnością elektryczną a stężeniem soli. Przewodność elektryczna to skala służąca do mierzenia, ile energii elektrycznej przepływa przez medium i jest odwrotnością oporu elektrycznego (przewodność elektryczna = 1/opór elektryczny).
Miareczkowanie azotanem srebra (metoda Mohra) pozwala określić stężenie chlorków w próbce i przeliczyć je na stężenie soli. W solomierzach ATAGO jednostką stężenia jest popularny procent wagowy (masa/masa), natomiast w przypadku miareczkowania azotanem srebra (metoda Mohra) wartością wyjsciową jest procent mieszany (masa/objętość). Ze względu na te różnice, porównujący wyniki pomiarów solomierzem ATAGO z otrzymanymi na drodze miareczkowania azotanem srebra (metoda Mohra) otrzymamy różne wartości, nawet podczas pomiaru tej samej próbki. Pomiędzy oboma metodami zachodzi korelacja, dlatego przydatne jest utworzenie wykresu przeliczeniowego.
"Saltiness" influences how good a dish tastes. This "salt," also known as sodium chloride, is made of sodium and chlorine. Sodium chloride equivalent is calculated by converting the sodium content in a food product to the amount of sodium chloride using the following formula.