Pliki cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o polityce prywatności ...
Kieszonkowy pehametr cyfrowy ze zintegrowaną, wytrzymałą, płaską, szklana elektrodą, przystosowaną do pomiaru pH owoców i dżemów. Sprawdzi się także przy pomiarze innych produktów spożywczych: próbki płynne i półstałe, takie jak marmolady, jogurty, pasty, czekolady, suszone owoce, sery. Do pomiaru wystarcza zaledwie 0.6ml próbki. Dzięki niewielkim gabarytom oraz zasilaniu bateryjnemu, z łatwością mieści się w kieszeni. Po pomiarze można go umyć pod bieżącą wodą. Kalibracja odbywa się w trzech punktach za pomocą dołączanych do pehametru buforów o pH 401, 7.00 i 10.01. Pehametr PAL-pH Fruits&Jam jest szczególnie polecany do pomiarów przy produkcji i w terenie. Posiada wyświetlacz LCD z podświetleniem oraz otwór na zawieszkę na smycz. Wyposażony w pamięć 100 pomiarów i system zbliżeniowej transmisji danych NFC.
W klasycznych pehametrach, wydłużona, szklana elektroda jest podatna na uszkodzenia. Po latach badań, specjalnie dla PAL-pH, opracowano płaską, niezwykle trwałą elektrodę szklaną, która może wytrzymywać bardzo duże obciążenia. Kompaktowa elektroda nie wymaga też kabla, ani dodatkowej osłony.
Każdy, kto póbował mierzyc zwykłą eketrodą próbki żywnosci wie, jak łatwo ją uszkodzić. Nowa elektroda ATAGO pozwala na pomiar substancji półpłynnych i lepkich, jak dżem, galaretka, jogurt, czekolada, keczup, przyprawy, ciasto chlebowe, szampon, detergenty itp. Gniazdo, w którym umieszczona jest elektroda, jest duże i stosunkowo płaskie, co pozwala na bezpośredni pomiar próbek półstałych (np. ser żółty), a nawet suszonych owoców. Ważne, by próbka była na tyle elastyczna, by można ją było docisnąć do elektrody.
Zaledwie 0.6ml próbki. Tyle potrzebuje ph-metr PAL-pH by wykonać pomiar. Nowatorska, zintegrowana, płaska elektroda jest kluczem do sukcesu i prostoty obsługi. Przed pomiarem nie trzeba już przelewać próbki do naczynia. Zamiast tego wystarczy nanieść kilka kropel na pehametr i nacisnąć START. Mycie jest banalnie proste. Sprowadza się do spłukania gniazda pomiarowego pod bieżącą wodą. Dodatkowe naczynia nie są już niezbędne do wykonywania pomiarów.
Skala | temperatura pomiaru, pH |
---|---|
Zastosowanie | owoce świeże, owoce suszone, soki świeże, soki koncentraty, napoje, dżemy |
Zakres | 0.00 ÷ 14.00 pH |
Dokładność | ±0.10 pH, ±1°C |
Rozdzielczość | 0.01 pH, 0.10°C |
Kontrola temperatury | ATC |
Klasa szczelności | IP65 |
Wymiana danych | NFC |
Producent | ATAGO |
Kraj pochodzenia | Japonia |
Opiekun | Kamil Karwat +48 12 261 95 08, Małgorzata Dzik +48 12 261 95 04 |