Tester jakości oleju spożywczego z tytanu DOM-24 Ti

Brand

ATAGOAtago
Zazwyczaj 2-3 tyg
SKU
272-47-9345
Skala TMP + AV
NFC
      • materiał korpusu: tytan
      • zakres pomiarowy
        • TPM (Total Polar Materials): 0.5 do 40.0%
        • AV (Acid Value): 0.0 do 9.9
        • temperatura: 0 do 225℃ / 32 do 437°F
      • dokładność
        • TPM (Total Polar Materials): ±2.0%
        • AV (Acid Value): ±0.2
        • temperatura: ±1℃
      • zakres kompensacji temperatury: 0 do 225℃
      • pamięć 100 pomiarów, bezprzewodowa transmisja danych NFC

Mniejsza, lżejsza i bardziej wytrzymała wersja miernika jakości oleju spożywczego. Wykonany z tytanu, waży zalewie 244g.  Służy do szybkiej kontroli jakości oleju w przemyśle gastronomicznym i spożywczym. Mierzy jednocześnie w jednostkach TPM (Total Polar Materials) oraz AV (Acid Value). Umożliwia pomiar oleju o temperaturze do 225C, jednocześnie jest całkowicie hermetyczny (klasa szczelności IP67). Przekroczenie wartości progowych jest sygnalizowane diodamu LED. Oprócz TPM i AV, wyświetlana jest również wartość temperatury. Czujnik pomiarowy zabezpieczony jest dodatkową osłoną. Wyniki są zapisywane w pamięci i mogą być bezprzewodowo przeniesione na smartfon lub komputer wyposażony w czytnik NFC. Miernik jakości pozwala na wychwycenie zmian w jakości oleju spożywczego i zapobiega utracie jakości przygotowywanych produktów. 

Więcej informacji o mierniku jakości oleju DOM-24 znajdziesz na naszym blogu.

  • materiał korlusu: tytan
  • zakres pomiarowy
    • TPM (Total Polar Materials): 0.5 do 40.0%
    • AV (Acid Value): 0.0 do 9.9
    • temperatura: 0 do 225℃ / 32 do 437°F
  • rozdzielczość
    • TPM (Total Polar Materials): 0.5%
    • AV (Acid Value): 0.1
    • temperatura: 1℃
  • dokładność
    • TPM (Total Polar Materials): ±2.0%
    • AV (Acid Value): ±0.2
    • temperatura: ±1℃
  • zakres kompensacji temperatury: 0 do 225℃
  • zasilanie: 2xAAA
  • klasa szczelności: IP67
  • wymiary: 22(Φ)×405mm
  • masa: 244g

Co wpływa na jakość oleju spożywczego?

  1. Całkowita ilość związków polarnych (TMP - Total Polar Materials)
    Parametr stosowany do określenia stopnia degradacji oleju używanego głównie do smażenia. TPM odnosi się do wszystkich produktów powstałych w oleju w wyniku jego degradacji, w tym wolnych kwasów tłuszczowych, produktów rozkładu o niskiej masie cząsteczkowej i substancji polimeryzowanych. UE przyjęła wartość od 25 do 27% TPM jako dopuszczalną górną granicę dla tłuszczów i olejów.

  2. Wartość kwasowa (AV - Acid Value)
    Wartość kwasowa (AV) to parametr oznaczający ilość wolnych kwasów tłuszczowych powstałych w wyniku hydrolizy. Określanie zawartości kwasów jest odpowiednią metodą oceny stopnia zepsucia olejów do smażenia.

  3. Wartość karbonylowa (CV - Carbonyl Value)
    Jest to parametr oznaczający ilość aldehydu i ketonu powstałego w wyniku utleniania termicznego. Obecność związków karbonylowych oznacza zwiększony stopień zużycia oleju. Zawartość CV ma duży wpływ na zapach tłuszczów i olejów, stąd ich dopuszczalny próg jest niski.

  4. Wartość nadtlenkowa (POV - Peroxide Value)
    Parametr określający ilość nadtlenków. Nadtlenki powstają, gdy olej jest narażony na działanie powietrza, w wyniku czego nienasycone kwasy tłuszczowe wiążą się z tlenem. Ogólnie, parametr POV można wykorzystać do pomiaru nadtlenku wodoru, jednakże w przypadku oleju spożywczego jest on wskaźnikiem jego rozkładu lub polimeryzacji.
Więcej informacji
Skala temperatura pomiaru, AV, TMP
Zastosowanie oleje
Zakres TPM (Total Polar Materials): 0.5 do 40.0%; AV (Acid Value): 0.0 do 9.9; temperatura: 0 do 225℃ / 32 do 437°F
Dokładność TPM (Total Polar Materials): ±2.0%; AV (Acid Value): ±0.2; temperatura: ±1℃
Kontrola temperatury ATC
Wymiana danych NFC
Producent ATAGO
Kraj pochodzenia Japonia
Opiekun Kamil Karwat +48 12 261 95 08, Małgorzata Dzik +48 12 261 95 04
Tester jakości oleju spożywczego z tytanu DOM-24 Ti