Tester jakości oleju spożywczego DOM-24

Brand

ATAGOAtago
W magazynie
SKU
272-47-9341
2 617,35 zł 2 127,93 zł
Skala TMP + AV
NFC
    • zakres pomiarowy
      • TPM (Total Polar Materials): 0.5 do 40.0%
      • AV (Acid Value): 0.0 do 9.9
      • temperatura: 0 do 225℃ / 32 do 437°F
    • dokładność
      • TPM (Total Polar Materials): ±2.0%
      • AV (Acid Value): ±0.2
      • temperatura: ±1℃
    • zakres kompensacji temperatury: 0 do 225℃
    • pamięć 100 pomiarów, bezprzewodowa transmisja danych NFC

Zanurzeniowy tester jakości oleju spożywczego do ogólnej kontroli jakości oleju w przemyśle gastronomicznym i spożywczym.Unikalną cechą jest pomiar w jednostkach TPM (Total Polar Materials) oraz AV (Acid Value). Umożliwia pomiar w temperaturze aż do 225C, jednocześnie jest całkowicie hermetyczny (klasa szczelności IP67). Posiada wskaźnik przekroczenia wartości progowych, oprócz TPM i AV wyświetlana jest również wartość temperatury. Czujnik pomiarowy zabezpieczony jest dodatkową osłoną. Wyniki są zapisywane w pamięci i mogą być bezprzewodowo przeniesione na smartfon lub komputer wyposażony w czytnik NFC. Miernik pozwala na wychwycenie zmian w jakości oleju spożywczego. 

Więcej informacji o mierniku jakości oleju DOM-24 znajdziesz na naszym blogu.

  • zakres pomiarowy
    • TPM (Total Polar Materials): 0.5 do 40.0%
    • AV (Acid Value): 0.0 do 9.9
    • temperatura: 0 do 225℃ / 32 do 437°F
  • rozdzielczość
    • TPM (Total Polar Materials): 0.5%
    • AV (Acid Value): 0.1
    • temperatura: 1℃
  • dokładność
    • TPM (Total Polar Materials): ±2.0%
    • AV (Acid Value): ±0.2
    • temperatura: ±1℃
  • zakres kompensacji temperatury: 0 do 225℃
  • zasilanie: 2xAAA
  • klasa szczelności: IP67
  • wymiary: 22(Φ)×490mm
  • masa: 400g

Co wpływa na jakość oleju spożywczego?

  1. Całkowita ilość związków polarnych (TMP - Total Polar Materials)
    Parametr stosowany do określenia stopnia degradacji oleju używanego głównie do smażenia. TPM odnosi się do wszystkich produktów powstałych w oleju w wyniku jego degradacji, w tym wolnych kwasów tłuszczowych, produktów rozkładu o niskiej masie cząsteczkowej i substancji polimeryzowanych. UE przyjęła wartość od 25 do 27% TPM jako dopuszczalną górną granicę dla tłuszczów i olejów.

  2. Wartość kwasowa (AV - Acid Value)
    Wartość kwasowa (AV) to parametr oznaczający ilość wolnych kwasów tłuszczowych powstałych w wyniku hydrolizy. Określanie zawartości kwasów jest odpowiednią metodą oceny stopnia zepsucia olejów do smażenia.

  3. Wartość karbonylowa (CV - Carbonyl Value)
    Jest to parametr oznaczający ilość aldehydu i ketonu powstałego w wyniku utleniania termicznego. Obecność związków karbonylowych oznacza zwiększony stopień zużycia oleju. Zawartość CV ma duży wpływ na zapach tłuszczów i olejów, stąd ich dopuszczalny próg jest niski.

  4. Wartość nadtlenkowa (POV - Peroxide Value)
    Parametr określający ilość nadtlenków. Nadtlenki powstają, gdy olej jest narażony na działanie powietrza, w wyniku czego nienasycone kwasy tłuszczowe wiążą się z tlenem. Ogólnie, parametr POV można wykorzystać do pomiaru nadtlenku wodoru, jednakże w przypadku oleju spożywczego jest on wskaźnikiem jego rozkładu lub polimeryzacji.
Więcej informacji
Skala temperatura pomiaru, AV, TMP
Zastosowanie oleje
Zakres TPM (Total Polar Materials): 0.5 do 40.0%; AV (Acid Value): 0.0 do 9.9; temperatura: 0 do 225℃ / 32 do 437°F
Dokładność TPM (Total Polar Materials): ±2.0%; AV (Acid Value): ±0.2; temperatura: ±1℃
Kontrola temperatury ATC
Wymiana danych NFC
Producent ATAGO
Kraj pochodzenia Japonia
Opiekun Kamil Karwat +48 12 261 95 08, Małgorzata Dzik +48 12 261 95 04
Tester jakości oleju spożywczego DOM-24